Снимка: Bulgaria ON AIR

Случаите на коронавирус у нас се увеличават, а леглата в COVID отделенията се запълват. В "Александровска" болница леглата за COVID пациенти са заети на 50%, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Не бих се ангажирал с прогноза колко бихме издържали. Защото това е един сложен процес. Болниците са подготвени, но много зависи и от здравната култура на нашето население", заяви директорът на болницата Борис Богов.

Още по темата

В "Света Анна" заетостта в COVID отделението е 85%. Заради това там е преобразувана още една вътрешна клиника в Ковид клиника. От вчера до днес вече са се запълнили 21 от общо 35 легла.

"Британският щам става по-заразен, виждате, не става по-летален. Не убива повече, а просто заразява повече хора. Естествено, ако двама на сто се заразяват тежко, ако са 200 заразените ще бъдат четири. От това идва тежестта в болниците, нали натоварването", каза вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Има и нарастване на повикванията до "Спешна помощ" с 30%. Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

А в Бургас се предприемат допълнителни мерки. Заболелите от COVID-19 там са 441.

"Положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента. Ще увеличим легловата база до нивата през септември - декември", допълни Ангелов.

Докато болниците се задъхват, премиерът Бойко Борисов заяви, че масовата ваксинация се възобновява.

"От днес отново ще ваксинираме по 15-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase