fallback

Полицай от Варна осъди РЗИ за неправомерно поставяне под карантина след снимка в социалните мрежи. Оказва се, че случаят не е изолиран.

На 10 юни 2020 Жеман Хасан качва снимка в социалните мрежи заедно със свои приятели, докато копаят градинка във Варна. Няколко дни след това РЗИ ги поставя под карантина.

"На тази снимка нямаше човек с коронавирус, който да е контактен с нас. Ние просто сме едни хора, като една бригада. Правехме една градинка доброволно", разказа Жеман пред Bulgaria ON AIR.

Инспекторите от РЗИ не дават обяснение на мъжете, заради кого са поставени под карантина. Това не е записано и в предписанията за карантина, които са им връчени. Всички те си правят тестове и всички са отрицателни.

"Те са подали сигнал, че този човек с коронавирус е бил при нас и е правил градинката. А той го няма нито на снимките, нито е бил в градинката", заяви Хасан.

Така единият от хората на снимката, който е полицай, завежда дело срещу РЗИ. Съдът не приема въпросната снимка за доказателство и дава възможност на РЗИ да обясни кой, кога и на какво основание е направил извадка от Facebook профила на Жеман, как е постъпила тази публикация в РЗИ и какво се установява от нея. От здравната инспекция обаче не представят доказателства.

"Вие разбирате ли, че това не е нормално. Аз мога да подам сигнал да кажа, че Иван от петия етаж е с коронавирус и е контактен с Пена - и Иван е с коронавирус, без някой да го е проучил", смята той.  

Така съдът приема, че Здравната инспекция изобщо не е проверила фактите, преди да постави полицая под карантина. Предписанието е отменено, а РЗИ-Варна е осъдена да плати 600 лева разноски по делото.

Заради снимка в социалните мрежи е карантиниран и Георги Пеев от Хасково. Причината - наблюдавал е тренировка на Григор Димитров по време на посещението му в родния му град през юли.

"След тренировката застанах до него, снимаха ни и си тръгнах. Контактът ми е бил не повече от 10 секунди", сподели Пеев.

Седмица по-късно той обяви чрез социалните мрежи, че има коронавирус. Георги също не е получил обяснение заради кого го поставят под карантина. И завежда дело срещу инспекцията, но не за пари.

"Предписанието на РЗИ е незаконосъобразно, тъй като не е упоменато с кое лице заразено с Ковид-19 съм бил. Не ми е дадена възможност сам да избера адрес. Те дойдоха с предписание, разписано и с адрес, а по закон можеш сам да избираш. Решението бе отменено, като съдът се съобрази изцяло с моите аргументи. РЗИ не обжалва. И решението влезе в сила, като искам дебело да подчертая, че не съм взел 1 стотинка от РЗИ. При мен беше по-скоро за спорта. Не съм ги съдил след това за щети и смятам, че така трябва да се отнасяме цивилизовано към някои неща. Защото ако ги бях осъдил всички ние щяхме да плащаме за нещо, а и РЗИ самите те не смятат, че са виновни, защото бяха оставени миналата година с тази неразбория около коронавируса сами да се справят. Натовареността им беше огромна", добави Георги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Страсбург

преди 3 години

Да осъдим бойко и държавните му марионетки!

10

Анонимен

преди 3 години

И на други места има осъдени РЗИ.Скоро - цели държави!Ковидиотията трябва да бъде спряна! Спешно е!

9

Анонимен

преди 3 години

Ужас, поне няколко десетки хиляди случая са фалшименто като този в статията.Да не говорим за "умрелите от Ковид"

fallback