Снимка: БГНЕС

Коронавирусът е всеобхватен и фактът, че си млад и здрав не те прави защитен от тежките усложнения. Възрастните имат по-тежък изход, но се наблюдава тежко протичане и при младите хора. Това коментира пред bTV д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в столичната болница "Св. Анна".

Тя е първият ваксиниран лекар след здравния министър проф. Костадин Ангелов и сред медиците на първа линия.

"Всяко ново нещо плаши и не бива хората да бъдат съдени, че се страхуват от ваксинирането", каза тя, но подчерта, че не бива младите да предпочитат да преболедуват вируса, защото често има трайни увреждания. Освен, че заразата засяга белия дроб, се появяват и трайни увреждания на сърцето. Трудно могат да се изкачват стълби, например.

Болниците започнаха да се запълват на 90% от COVID инфекцията. Усеща се натиск над болницата ни, обясни д-р Прокопова. Тя посочи, че се е наложило да се да отворят наново всичките COVID отделения от ноември.

 "Успяхме да се справим със страха от този вирус. Имаме повече информация как протича заболяването. Имаме доста добра представа как да лекуваме пациентите. По-добре се справяме с по-малка смъртност. Заболяаването протича по-леко в момента. Хората се оценяват, когато са под стрес. Когато сме под стрес, едни реагират много добре, други рухват. Всичките колеги се оказаха достойни хора, който лекуват тази тежка ситуация", каза д-р Рада Прокопова.

Тя препоръча пациентите, изкарали заразата с леки симптоми, да не натоварват здравната система с множество изследвания, но тези, които са били и в болница е препоръчително да минат през прегледи.

Коментари Напиши коментар

31

стига глупости

преди 1 месец

има статистики, над 85% от хората които са болни от ковид са възрастни с много заболявания
не се оправдавйте че някой млад човек също кара тежка сигурно са 1-2% такива хора
издънихте се че не ваксинирате възрастното и болно население както са препоръките на всички лекари
болниците не са пълни с млади хора нали

30

Анонимен

преди 1 месец

"Болниците започнаха да се запълват на 90%, добави още тя" Ако сте я цитирали точно мога да си представя какъв капацитет е

29

Handel

преди 1 месец

Това че си млад нете пази и от това да се спънеш по стълбите. Извод - да се назначят няколко плужека, който да разпоредят забрана за изпозлване на всякакви стълби... освен ако си носиш квитанцията за платен членски внос за гроб.