Снимка: БГНЕС

1249 спецоперации в страната са провели служителите на МВР и прокуратурата през изминалата 2020 година.

При тях са били разкрити над 3300 престъпления и са били задържани и обвинени над 2300 души, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя и главният секретар на МВР Ивайло Иванов представиха пред медиите резултатите от взаимодействието на двете институции за 2020-та.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл. Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Най-голям спад бележат телефонните измами. Те са били едва 129, при петстотин и шейсет през 2019 година и 1200 през 2018-а.

Генерираните приходи за измами на мошениците пък са били 520 хил. лева, а за 2019 година сумата е била 3,8 млн. лева, докато година по-рано тя е възлизала на 8,4 млн.лиона лева, отчете Милева. Тя посочи, че част от измамниците вече са върнали парите и дори са осъдени.

Убийствата за миналата година спрямо 2019-а са намалели с 19 до шейсет и пет, само едно не е разкрито, каза Иванов. И отчете спад на всички престъпления, като при грабежите е с 19 процента, а разкриваемостта се е вдигнала до над шейсет на сто.

Голям е спадът на загиналите и ранените в катастрофи. Починалите при такива инциденти са 436-ма, със 165 души по-малко от миналата година.

Събраните глоби са над 116 милиона лева или 30 милиона над сумата за предходната година.     

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества. 

Коментари Напиши коментар

70

сминдух енд чесън

преди 1 година

Сийке ,поля ли градината,пардон забравих че водата теква сама

69

Анонимен

преди 1 година

Оставаше за говорител да сложат некъф урунгел.Жената е приятна за гледане. Тя говори каквото са й казали. Тя неноси никаква отговорност за това кое как и що за криминални неща са се случили.По би ме радвало ако е облечена в стройна полицейска униформа, да кажем с подполковниши пагони, прическа с бритон, по лек грим и очила па дори и да са без диоптри.Тази жена има голямо бъдеще като говорител, Голямо.

68

Леля Пена

преди 1 година

В очите на обществото те не са 0,а в отицателната област.От немай къде замазаха очите с някакви акции с телефонните измамници и в някои села,но съществените неща крещят за промяна.Всички съществени проблеми си остават нерешени.