fallback

 

Идеята за създаването на Паметника на свободата възниква след Освобождението по време на учредителното събрание през 1879 г. Тя е дадена от Петко Каравелов и Стефан Беров и единодушно е гласувана. Строителството на паметника започва през 1926 г. Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Мая Миланова от Националния парк-музей Шипка.

"Шипка е отвъд всякаква политика и всякакви партии. Когато се обявява кампания за набиране на средства, целият български народ се включва. Паметникът е построен с доброволни дарения", каза още Миланова.
 
Тя добави, че предстои да бъде направен ремонт на Паметника на свободата. Монументът е реновиран за последно през 80-те години. Ще бъде обновена фасадата и експозицията, разположена по етажите на монумента.
 
"В момента сме на този първи етап, който се нарича обследване, за да се види какво е състоянието на камъка и фугировката. След това ще се пристъпи към изработването на идейния и работния проект за ремонта", коментира Миланова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Тошо

преди 3 години

Паметникът е построен близо 50 г. след битката на този връх! Питам само...защо не беше готов за 50 месеца или дори за 50 седмици !Относно поддръжката, ....всеки обект има нужда от такава, може би на 10 год. веднъж е добро начало.Имам една идея Предлагам плочките до паметника да се подменят със зеленикъм мрамор, като от ляво се засадят бели рози, а от дясно червени, не е скъпо, а и да е, точно тук икономи не бива да се правят, мисля че ще стане красиво и символиката ще е впечатляваща!

12

Петърчо

преди 3 години

До 4Наближаваха избори и за Костов, царя, Станишев, Орешарски... Бойко и ГЕРБ не са измислили "на ремонта ремонт" и всички останали начини на крадене на народа. Това че ги прилагат означава ли че същото не са го правели и БСП пр. а няма и да го правят следващите управляващи които и да са те? Ето защо никой който плюе по сегашните не обелва и дума за кого ще гласува и защо. Защото никой няма 'кохонес' да застане зад думите си. И това е причината защо ще сме в същото положение още много дълго.

11

Анонимен

преди 3 години

Сега пък кой чакате да ви освобождава?И от какво?

fallback