Снимка: БГНЕС
Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Ето и пълния текст на позицията:
 
Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;
 
- Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;
 
- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

Коментари Напиши коментар

145

Анонимен

преди 3 месеца

Четейки коментарите тук,стигам до заключение,че българите сме доволно п.рост и злобен народ,който не заслужава да има лекари и учители.

144

komitata

преди 3 месеца

те заплатите и 3 бона да направят същата -реформи в сектора няма .контрола е нула и образованието нула-пенсионери с придружаващи болести работят ,частните уроци си вървят в сенчестата икономика а млади учители няма .Искуствени паралелки с по 12-14 ученици много и после нямало учители -то като видиш кой е начело на синдиката да ти стане ясно всичко

143

реалнафантазия

преди 3 месеца

До В никакъв случай,Да има стимули, къде са младите учители и какъв процент заемат от общият брой учители, м? Да, рано или късно старите ще бъдат заменени, но колко души ще запълнят тази голяма дупка, която ще се отвори до 10 години?Каква е мотивацията на млади учители да работят в смесени или изцяло доминирани от етноси училища, каквито се очертават се повече да бъдат в провинцията, поради отлива на българи зараждат деца, освен знаем кои? Има прослойки, които не подлежат на интеграция.