Снимка: БГНЕС
fallback
Доброволци събраха повече от 170 чувала с боклуци от бреговете на езерето Вая край Бургас. Езерето е защитена зона, където живеят десетки видове птици. Във водите му се вливат няколко реки, които след дъждовете са докарали и много боклуци.
 
Близостта му до морския град обаче го превръща в място, където никнат незаконни сметища. 
 
Десетки доброволци тази неделя успяха да почистят едно от тях. "Мотивира ни това, че искаме да запазим водните зони чисти и това да го превърнем в традиция", обясни пред bTV Ражи Енчев от сдружение "Бургаски езера". 
 
Намерени са битови отпадъци, пластмасови бутилки, строителни отпадъци, автомобилни гуми. "Една пластмасова сламка се разражда 200 години, пластмасова чиния - 400, а стъклена бутилка - 1 млн. години - можете да си представите колко време е необходимо на това нещо да се разгради", изтъкна Бисер Русимов от Организацията за защита на българските граждани.
 
"Моят апел към всички хора е да не търсим вината само в институциите. От нас зависи да запазим планетата Земя чиста, във вида, в който трябва да бъде", категоричен е той.
 
Тази неделя ще има нова акция по почистване в района на кв. "Горно Езерово". 
 
Община Бургас планира да постави още видеокамери около езерото. Към момента има 30.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

От дек на дек

преди 3 години

Но никой не се захваща да натъпче в чували и боклукъа пред"Коня".

2

Вуйчо Ваньо

преди 3 години

До Анонимен 1Не са само братята бате.Карам зад един приятел, оня взе една чашка и на светофара я върна в колата на ***,а оня слиза да се бие, да де ама слезнахме трима от моята кола и да видиш как се тръгва на червено.С една пенсионерка се карахме,че редовно си мяташе боклуккка от балкона.Стара бяла жена.Като събирам боккклук пред блока ме гледат все едно съм пиянн. Оправданието им ееми то и без това си е мръсно. Тук съм съгласен, че не са ни само институциите виновни.

1

Анонимен

преди 3 години

Събирайте, събирайте, те братята римляни още утре ще отидат пак там ди си разтоварят каруците. Пък вие пак отивайте да им чистите.

fallback