Снимка: БГНЕС

Бургаската регионална туристическа камара настоява Министерството на туризма за изготви ясна концепция за предстоящия летен сезон, съобщиха от Управителния съвет.

Оттам посочиха, че министерството е забравило за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято.
От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи.

Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение, каза пред БТА Иван Иванов, председател на БРТК.

Той каза, че Министерството на туризма трябва спешно да разреши въпросите, свързани с мерките за стимулиране на туристопотока у нас, визовият режим за туристи от трети страни и др. Според Иванов въпреки желанието на руските туристи да почиват у нас, утежнената ситуация по издаване на визи може да погуби техния ентусиазъм да изберат България пред Турция и Гърция, които полагат ежегодно усилия да стимулират руските гости към техните дестинации.

БРТК искрено се надява, че това няма да е поредният вик в пустото и ще се предприемат необходимите държавни мерки за подпомагане на туристическия летния сезон по Черноморието. А те трябва да започнат веднага, утре ще е късно, поясняват от неправителствената организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase