Снимка: БГНЕС

Земята в България не е комасирана, не е уедрена и на много малко места имаме напояване, което обхваща не повече от 3% от общия обем на обработваемата земя. Това вреди на интереса към обработваемата земя в България, каза Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Още при първия локдаун сделките с имоти намаляха значително. Независимо че в един период от време отпаднаха противоепидемичните марки, страхът от заразяване доведе до това сделките със земеделска земя да се извършват само при крайна необходимост", каза гостът.

"Забелязваме много сериозен спад - търсене има, но предлагането е слабо. Както знаем, земята не се произвежда и това води до допълнителен стрес на пазарите“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта пазарът на земеделска земя е много динамичен в зависимост от региона, като в Добруджа се забелязва по-голям спад в цените за първи път от години, докато в Монтана, Враца и Видин те нарастват.

Подобна е ситуацията и при рентите, като те се определят според землището и климатичните условия, обясни Стайков.

По думите му основните играчи на пазарите в момента са българи и не се наблюдават тенденции на чуждестранен интерес.

Стайков прогнозира, че пазарът ще се възстанови след втората половина на годината, като добави, че това зависи както от темпа на ваксинация, така и от климата. Инвестицията в земя сега е един пристан за съхранение на пари.

"Ако възстановим напояването няма да сме толкова зависими от климата и тогава цените ще продължат плавно да се покачват", каза още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase