Снимка: БГНЕС
Агенцията по храните призовава всички ловци и граждани, забелязали умрели птици в природата, да сигнализират за тях на горещ телефон - 0700 122 99 или в съответната Областна дирекция на Агенцията, предаде БНР.
 
Мярката е превантивна заради трите огнища на високопатогенен птичи грип, които бяха регистрирани в Плевенско.
 
Трите огнища, открити само в рамките на няколко дни, наложиха унищожаването на близо 300 хиляди птици.
 
Експертите смятат, че проблемните птицеферми нямат връзка помежду си, което означава, че диви птици са източник на заразата.
Още по темата
 
Ветеринарите призовават за бдителност. Ако гражданите видят умрели птици в природата, е важно да съобщят местоположението им възможно най-точно, за да има ориентир за екипа, който ще бъде изпратен на място.
 
Хората трябва да избягват досег с умрелите птици, да не ги местят, а при случаен допир с тях задължително да измият ръцете си.
 
Ловците трябва да спазват установените мерки за биосигурност и да не влизат в контакт с домашни птици.

Коментари Напиши коментар

26

Додо

преди 9 месеца

Запомнете, едно от любимите мероприятия на болшевишкия, сатанински комунизъм е изкуствено наложения глад до смърт над цели групи от населението. Та е и в Украйна, и в Индия, и в Корея, и в Китай и къде ли не! Щом са тръгнали на този поход, значи, че може да се очаква поредното масово избиване на животните от домакинствата на хората. Този път кокошките им! Точно както избиваха периодично от 2010г. насам говедa, птици, малки чифтокопитни, прасетa (вкл. бременни и майки). Това е част от геноцида!

25

анкета

преди 9 месеца

1.БАБХ са умъртвители(+)2.Какви ти умъртвители,те дават на животните втори шанс (-)

24

Анонимен

преди 9 месеца

Знам за една умряла паттица и една ум рялапат ка патка.