Снимка: БГНЕС
fallback

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падането в К2.

Oще по темата

Хелекоптерите са успели да намерят тялото на българина и в момента го транспортират към Базовия лагер към Скарду, съобщават от БНР.

По информация на Alpine Adventure Guides в хеликоптера е и годеницата на Скатов.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите. Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

 

 

Atanas body just recovered by Pak Army helicopter rescue mission. They're flying back to Skardu with Atanas fiancée which was with him at BC.

— Alpine Adventure Guides (@Alpine_Pakistan) February 5, 2021

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

150

Иван

преди 3 години

А ако беше успял щяхме всички да се гордеем с него нали? Сега се плюе, което е и типично за нас българите.... Веган бил, аматьор тн! Колко от тези знаят че К2 зимата е бил покоряван от малцина, камо ли соло и без кислород! Респект! И мир на праха му

149

Аномимен

преди 3 години

Той го правеше, защото искаше да покаже, че човек може да живее и без месо. Искаше да спаси планетата и хората. Жертва себе си в името на това да ни спаси от това, което идва - войни, мизерия, и глад.

148

Пишман

преди 3 години

От години около хималайските върхове е стълпотворение от катерачи. И какъв е смисълът от всичко това? Всичките вай-високи върхове отдавна са изкачени,открити,покорени. От тук нататък следва само начесване на крастата на разни инфантили. Няма лошо,нооо.... за всичко да си плащат,а не да натоварват съответните си държави. И да си чистят *** защото подножията нъ върховете са заринати от десетки тонове ***. Този пишман алпинизъм се е превърнал в печалбарство за съответните държави.

fallback