Снимка: БГНЕС

Неприемливо е изискването за PCR за българи от Босилеград и Цариброд. Това каза д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар, във връзка с петиция на българи от Босилеград и Цариброд срещу изискването за PCR тест и карантина при влизане в България. Тя е подписана вече от 1000 души.

Той припомни, че има заповед на министъра на здравеопазването, според която сънародниците ни, живеещи в Сърбия, ще бъдат допускани да влизат в България, но трябва да представят отрицателен PCR тест, който да е направен не по-рано от 72 часа, иначе трябва да останат 10 дни под карантина.

"Това е абсолютно неприемливо, става дума за хиляди хора, които учат и работят в България", допълни той пред БНР.

Д-р Янев уточни, че работещите пътуват често през границата, има хора, лекуващи се у нас, други имат имоти или регистрирани автомобили в България, защото имат и българско гражданство:

"Животът им е неотделим от България и едно такова затваряне на границата ги поставя в много тежко положение", смята лекарят.

Той коментира ваксинационната кампания в сраната, като заяви, че опитът за прехвърляне на част от имунизациите в кабинетите на общопрактикуващите лекари "ще разтури доболничната помощ":

"Ще бъдат потърпевши всички останали болни, които трябва да бъдат лекувани и консултирани от личните им лекари".

Според него трябва да има центрове за ваксинация на желаещите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase