Снимка: БГНЕС

Частично бедствено положение беше обявено вчера сутринта в царевското село Кости. След силния дъжд в понеделник река Велека излезе от коритото си и заля къщи и дворове. Наложи се евакуация на хора. Това е второто наводнение в рамките на 15 дни.

Кметът на населеното място Антон Ангелов обясни пред Нова тв, че частичното бедствено положение ще бъде отменено вероятно утре или най-късно в петък.

"Ситуацията вече се нормализира и водата се оттегли. Хората започнаха да почистват своите домове и смятам, че до няколко дни всичко ще е наред", допълни той.

Местните разказват, че населеното място е било потапяно няколко пъти. Изчисляват, че случаите на наводнения са над десет в рамките на около 5-6 години.

"Дойде страшна вълна и заля целия етаж. Исках да застраховам дома си, но когато казах, че става въпрос за Кости, ми казаха, че не може", каза Златин Кушев.

Златин до късно снощи се е опитвал да отводни дома си, но на първия етаж все още има вода.

"Тази нощ беше малко по-спокойна, но пак няма спокойствие, защото ние сме винаги в напрежение и днес трябва да се изчисти водата и калта. Сега е невъзможно тук да се живее", каза той.

Кметът поясни, че хората ще получат обезщетения за щетите по домовете им. Сериозно засегнатите домакинства са десет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase