Снимка: БГНЕС

Екип от "Хидроремонт - ИГ" ООД започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на временния тръбопровод във Варненското езеро. От фирмата имат готовност до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да завършат ремонтните дейности, които ще бъдат за тяхна сметка.

Община Варна бе уведомена за проблема след получено уведомление от "ВиК- Варна“ на 15 януари, в което се съобщава за "аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“.

Още по темата

Същия ден Община Варна разпореди на фирма "Хидроремонт - ИГ" ООД да направи проверка на съоръжението, за да се установи причината за проблема. Тръбопроводът е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

От  "Хидроремонт - ИГ“ ООД  са извършили подводен оглед на временния водопровод в продължение на няколко дни. На 25 януари в Община Варна бе получено уведомление от фирмата, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. Веднага бяха информирани всички институции, имащи отношение по проблема, както и средствата за масова информация.

Още на следващия ден от РЗИ - Варна са извършили пробонабиране и изследване на микробиологичните показатели на водите край южния плаж и плаж Аспарухово. Данните на РЗИ сочат, че резултатите съответстват на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежните морски и преходни води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase