Снимка: БГНЕС

Вече 33 са доказаните случаи на британският вирус у нас, като предната седмица случаите са били едва 8. Южноафриканският щам все още не е докладван в страната, заяви в "Панарома" по БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Затова сме много внимателни в преценката кои мерки да отпуснем, правим преценка на реалната ситуация", уточни той.

Още по темата

Министърът изтъкна, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като може да изтървем "каишката".

Считаме, че постепенното разхлабване на мерките е правилния път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на усилията на изключително много сестри и лекари в България, допълни още здравният министър.

По думите му, още през февруари българите ще могат да направят своето информирано решение с коя ваксина да се ваксинират и уточни, че това ще е след 6 февруари.

"Когато говорим за вид ваксина, сме стъпили на числа и изследвания, които са направили експертите ни". Проф. Ангелов уточни и, че са поръчани ваксини след направено изследване какво е общественото мнение относно ваксините. Оказало се, че  37% от българските граждани са казали, че ще се ваксинират. Затова решението било да има по 3 милиона от всеки вид ваксина. За да може този, който иска да се ваксинира да си избере с коя да се имунизира.

"Нямаме повод за притеснения по отношение на ваксинацията на територията на България. Заложили сме пристигането на ваксините да стане синхронно след като бъдат регистрирани", отбеляза здравният министър.

Той посочи Израел, където са били за пример като брой ваксинирани, брой на заболелите като отбеляза, че последната седмица имат по 8000 на ден, а 1000 души са в интензивни отделения. По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.

"Ние спасихме животи с мерките. Това са неуспорими резултати. Много е важно ваксините да дойдат във времето, когато българите са преведени през тази криза и са стигнали здрави до ваксината.", заяви той.

"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото", каза Ангелов.

Министър Ангелов коментира и ваксинацията при хората, участващи в изборите. Той уточни, че ще се внесе предложение в МС да бъдат включени в имунизацията всички представители на избирателни комисии, които желаят да бъдат ваксинирани. По думите му, става въпрос за около 80 хиляди души.

Костадин Ангелов не коментира въпроса дали би станал депутат от ГЕРБ в следващо правителство като обясни, че до този момент не е водил подобни разговори.

Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал - Хипократовата и тази в парламента, отбеляза той.

По отношение на Ицо Хазарта, Костадин Ангелов отбеляза, че е водил кореспонденция с музиканта и са уточнили позициите си.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase