Снимка: БГНЕС

Доставките на ваксините намаляват в Европа, какво е състоянието у нас, коментира специалист.

"Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Забавяне има. Въпросът е да няма спиране", заяви пред Нова тв секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Още по темата

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. "Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат", посочи д-р Филипова.

До момента няма проблеми, уточни тя. Според нея е трудно да се прави прогноза, тъй като ситуацията е много динамична. По думите й, квотата за България е спазена и процесът не е спрял.

"В процент няма как да бъдат изчислявани тези неща, защото България е заявила  над 13 милиона дози. Ваксините се поставят при нас само от лекари и това изисква организация", уточни д-р Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase