Снимка: Pixabay
Над 800 килограма рибни и месни продукти с изтекъл срок на годност или без документи за произход са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година. Те са унищожени, а 4 магазина в града са запечатани, предаде БНТ. 
 
При направени 7000 проверки инспекторите по храните са открили 1600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо.
 
Иззетото количество риба е най-много - 750 кг.
 
Маргарита Смиленова от Русе е една от потърпевшите потребители. Тя си купува сирене от голяма хранителна верига, чиято опаковка се издува още преди да бъде отворено. 
 
"Пакетът беше по-навътре, в дъното на хладилника. Сиренето беше станало един куб пълен с вода", обяснява тя, допълвайки, че според етикета годността на сиренето е до 3 февруари 2021 година.
 
Ако обаче продуктът попадне в домашния хладилник, веригата вече е прекъсната и не може да се установи дали порблемът е в производителя, магазина или купувача.
 
"Битовите хладилници не може да очаквате да покрият и да съхраняват до такава степен храните, и да се изпълнят изискванията на производителя", каза директорът на Областна дирекция Безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков. 
 
Главния инспектор в отдел "Контрол на храните" д-р Анна Георгиева смята, че "качествена е тази храна, която съответства на показателите, обявени от производителя на етикета като състав и като технологичен процес и документация".
 
През 2020 година в Областната дирекция Безопасност на храните в Русе сигнали за некачествена храна са подали 59 граждани. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase