Снимка: ПСС

Жена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница, съобщи Кирил Чолаков от спасителната служба. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил.

Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла. След свалянето й постралата е била транспортирана в болницата "Пирогов", заради измръзванията на краката си.

Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и съобразителността на спасителите от отряда, които даже не са били на дежурство.

В понеделник тя пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа. Поразпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла вчера, но не е нощувала при тях. Разпитали хижите в съседство, но така и не я открили.

Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена. Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу. Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14.00 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията. Има сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко, коментира Чолаков, цитиран от БТА.

"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никава екипировка", коментираха спасители, участвали в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase