Снимка: БГНЕС
fallback

В търговската мрежа у нас има германски картофи, представени като български, твърдят от Националната асоциация на картофопроизводителите в България.

Производители от Самоков споделят, че познават прекупвачи, които са си извадили сертификат за производител и подават чужди картофи като български, съобщи bTV. От асоциацията твърдят, че стоката им отлежава по складовете, докато пазарът е залят с картофи от Германия.

"Продават се немски картофи, като произходът пише, че е България. Обиколихме борси, някои вериги и действително ние виждаме, че там се предлагат картофи с произход България, които обаче нямат нищо общо с нашите картофи", обяснява Тодор Джиков.

Агенцията по храните се самосезира. Инспекторите им ще проверят търговци и прекупвачи, заедно с данъчните и Комисията за защита на потребителите.

На този фон на пазара се вижда, че вносните картофи са по-евтини, защото в някои европейски страни производителите получават по-големи субсидии.

Картофи от сорт "Сорая", които се произвеждат в Ихтиманско, се произвеждат и в Германия. Затова производителите много лесно могат да бъдат заблудени. Българските картофи през този сезон отлежават в складовете. Между 40 и 70 стотинки за килограм вървят картофите по пазарите. Почти цялата стока е обявена като българска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

У бре

преди 3 години

Да започнат и германски заплати да раздават,вместо български!

35

Анонимен

преди 3 години

Германският картоф веднага привлича окото. Умит, чист,л ъднсл се, та ча чак се засмял. Бг-те картофари пестят от водата и стоката им е като вадена от кална локва. По пазарите имитирст свежрдт на зелемчука, ксто цвл дем го пръскат със съмнително чиста вода от още по съмнителна кофа. Ми никога няма да купя оттам. И направо ми се отяжда.

34

Анонимен

преди 3 години

Къде и защо изчезна най-хубавият супер хрупкав и здрав чипс от самоковски картофи? До един чипсовете днес са прекалено тънки, пишмански трошливи т и в крайна сметка купуваш плява. Затова и рафтовете са догоре тъпкани със залежали чипсове. Цените тройно завишени, качество нула, вкус трохи със сол. Бе кой ги изобретява тия бо к луци?

fallback