Снимка: БГНЕС

С гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции. Такива са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Това бе решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимиров, съобщиха от "Дондуков" 1.

"Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона", обясни Борисов.

Той изиска от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

"Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави", изтъкна Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази благодарност за реакцията на правителството и изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен. "Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава за спазването на дистанция", посочи Владимиров.
 

Коментари Напиши коментар

7

карачанаков

преди 1 месец

Близо 20 часа вече минаха ,а Фигуранта още не е оплюл властта.А може
пък да е затишие пред буря или пък много му се събра Доган го отлюспи а и
много му станаха изявите как да запомни всичко което му пишат.

6

123

преди 1 месец

Пак ли с тая пернишка простотия, наречена СУРВА

5

Анонимен

преди 1 месец

Личи си, че идват избори такива мероприятия са забранени и глобяват кметовете, но тиквата пак се прави на доброто ченге ха-ха.