Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Плевенски джипита и стоматолози изразиха недоволство, че не са получили ваксини от първите две пратки. От РЗИ заявиха, че при следваща доставка, очаквана на 18 януари, ще дойде и техният ред.

Заместник-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен, д-р Петър Диков, и д-р Поля Петева - председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, заявиха пред БТА, че до момента не е имунизиран нито един общопрактикуващ лекар и зъболекар.

Според д-р Диков нещата с ваксинирането при тях не се случват така, както в останалите области. "По данни от Националния информационен портал в Плевен са направени 512 имунизации до днес, а от тях няма нито една на общопрактикуващ лекар и стоматолог", заяви той.

"По получени ваксини Плевен е на 4-то място след София, Пловдив и Бургас, но не се ваксинират наши колеги, които желаят", твърди медикът.

От общо 200 общопрактикуващи лекари в Плевенско 80 са изявили желание, от 183-ма зъболекари ваксиниране са поискали 70.

Д-р Петева допълни, че имат писмо от Българския зъболекарски съюз, в което им гарантирали, че зъболекарите са включени в списъка на медиците, които да бъдат имунизирани през първата фаза. "Така се случва в София, Пловдив, Варна, където са извикани колеги за ваксинация. При нас това не е така. Много колеги преболедуваха, някои в тежка форма стигнаха до реанимация", коментира тя.

Д-р Илиян Минчев от РЗИ-Плевен потвърди фактите на недоволните и коментира, че до момента от 1870 желаещи са получени едва 600 бройки.

Очакват следваща доставка на 18 януари и от нея ще бъдат ваксинирани общопрактикуващи лекари и зъболекари. "Пак няма да има за всички. Важно е да създадат добра организация", каза той и пое ангажимент да им бъдат осигурени имунизационни кабинети в общински болници.

Д-р Минчев поясни, че до момента в Плевен напълно са обезпечени с ваксини "Спешна помощ" и лекарите от ковидотделенията в болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Малко са данните за скритите последствия на болестта. Сега всеки който е изкарал "лекото грипче" /според Мангъров/ си мисли, че е здрав. Само че една част от оживелите тепърва ще се инвалидизират. Вируса руши мозъка, сърцето, кръвоносните съдове. Поне това вече е проумяно от лекарите. Освен това след 6-8 месеца са готови отново да боледуват - ОТ КОВИД-20.

18

Анонимен

преди 3 години

Министър Ангелов, недей да се хвалиш, защото си много далече от някакъв видим и съществен резултат. 5000 човека са ваксинирани. Кога ще осигурите ваксини за 70% от населението, това са около 5 милиона човека. И това е ваксина която "пази" 5-6 месеца. България трябва сама да произвежда ваксината си! И ДА СТИГНЕ В РАЗУМЕН СРОК ДО ВСИЧКИ. КАКТО ИЗЧИСЛЯВАМ САМО ЗА ПЪРВОТО ВАКСИНИРАНЕ ЩЕ СА НУЖНИ 6 ГОДИНИ. Хиляди ще измрат докато се стигне до стадния имунитет - 70%. Смятай - можеш да смяташ.

17

Боби

преди 3 години

Няма ваксини и скоро няма и да има .

fallback