Снимка: БГНЕС

Близо 65% от асортимента в основните хранителни категории се състои от български продукти. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте големи компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата на Сдружението за модерна търговия (СМТ) са "Месо и месни продукти", "Хляб и хлебни изделия", "Плодове и зеленчуци" и "Мляко и млечни продукти".

Според резултатите от проучването на СМТ, 73% от асортимента в категория "Хляб и хлебни продукти" е доставян от родни хлебопроизводители. През годината всички участници в анкетата предложиха нови продукти като прясно изпечен хляб и замразени хлебни изделия като пърленки, земели, питки и кроасани. На второ място е категория "Месо и месни продукти" със 70% български продукти, предава "Монитор".  На трето място е категория "Мляко и млечни продукти" с 69% дял от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и ръст от 5% на дела на родните продукти в сравнение с година по-рано.

Данните от анкетата показват още, че 44% от плодовете и зеленчуците в големите вериги са отгледани в България. В тази категория трябва да се отчете факта, че поради географското разположение на страната, у нас се произвежда само една част от зарзавата, който потребителите предпочитат и биха искали да закупят.

Значителният дял на български продукти по регалите на водещите ритейлъри у нас показва, че търговските вериги успяват да отговорят на търсенето на хората, които, според редица проучвания, предпочитат родните продукти и вкус.За 8 месеца бяха сключени 368 нови договора с български доставчици.

Според резултатите от анкетата на СМТ в периода март-октомври 2020 г. шестте  основни търговски вериги са сключили 368 договора с нови български доставчици на месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, плодове, зеленчуци и консервирани храни.

Тези нови договори са продължение на дългогодишната политика на търговските вериги непрекъснато да разширяват партньорството си с български производители. Така те допринасят за развитието на икономиката на страната. Тази последователна политика продължи със силни темпове и в трудните времена на коронакризата, когато много производители загубиха достъпа си до традиционни пазари като хотели и ресторанти.

В асортимента навлязоха регионални продукти от малки производители.

 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 месеца

И защо цените са толкова високи, като плащат на производителите 30-45 дена след продажбата?

9

ГРАЖДАНИН

преди 4 месеца

Родно производство ли??? Ще е родно, когато ми ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ/ДЖАПАНКИТЕ!!!

8

Анонимен

преди 4 месеца

ДА БЕ ДА,Я КАЖЕТЕ ОТ ИЗРАЕЛ КАКВО СЕ ВНАСЯ,И ИЗНАСЯ ЗА ИЗРАЕЛ