Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Тежка година преминава, заради коронавируса. Как случилото се прекрои съществуването ни, резюмира експерт.

"Отрази се зле. Ситуацията със загубите беше драматична. Загуба на живот, на здраве, на работоспособност, загуба на доходи, загуба на илюзии. Живеехме с фантазията, че сме всесилни", заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Денят ON AIR".

По думите му се е оказало, че за много хора да бъдат лишени от възможност да пътуват и да излизат с хора е катастрофа.

"Дадохме си сметка колко сме социални и колко са важни за нас срещите с другите, живия контакт", допълни той.

Социалният антрополог изрази мнение, че най-жизнената, най-активната и най-дисциплинираната част от обществото - високата средна класа - хората, които са свикнали да управляват живота си, преживява най-тежко пандемията.

"Това, което предстои да лекуваме, е наранената вяра в човека и нашите собствени сили, както и разкъсаните нишки в обществото. Налага се да направим нещо за професията на социалните работници, които помагат на всички", коментира на Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него по време на пандемията се е оказало, че у българското общество има солидарност.

"Държавата прави това, което може, с ограничения ресурс, който има, по начините, по които го прави винаги - леко хаотично, кризисно, следва проблемите и няма план да ги посрещне", каза още антропологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

orlin

преди 3 години

Леко бърка за някои неща старият побелял човек.1. Средната класа не са най жизнени, те плащат на най жизнените да ги обслужват и обичат.2. Хората не се оплакват че и липсва общуване с други хора, а че живота им лично на тях се изпълни с трудности.3.Голяма част от обществото правят всичко с пари. И след паденмията ще е същото. Няма да обменят чувства и любов за да се чувстват добре. Просто ще харчат, кой малко кой много..

16

проф д-р Хари

преди 3 години

Тези измислени простотии като пандемии и други подобни само показват нивото на цивилизацията . Хубавото е , че нещата не зависят от човешките дивотии.

15

Хахаха

преди 3 години

Много добро определение .... Отровното трио стана триъгълника на Манолова. Хайлязгенов стана тъпия ъгъл в тоз триъгълник.Кризите идват и си отиват. Те са полезни, защото хората се развиват само когато им е нарушен комфорта. България и хората щи излезнат от тази криза много по-силни, и с много промени, което е за добро.

fallback