Снимка: БГНЕС

Едва двайсет души са пожелали да дарят кръв в УМБАЛ-Бургас за производството на реконвалесцентна плазма. Организацията за даряване на плазма в болницата бе създадена на 1 декември заради огромния интерес, но към този момент желаещите са твърде малко, съобщиха от УМБАЛ.

От отделението по Трансфузионна хематология обясниха, че всички пожелали до момента да помогнат са отговаряли на условията, имали са и положителен PCR тест, но при някои от тях не са образувани антитела.

Взетата от тези дарители кръв е използвана за преливане и за помощ на други нуждаещи се, но не е подходяща за производството на реконвалесцентна плазма, казаха от отделението.

Юлия Андреева от пресцентъра на болницата информира, че в УМБАЛ-Бургас отпада задължителният PCR тест за дарители на кръв за плазма. Преболедували от COVID-19 ще могат да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма и без задължителен PCR-тест. От 29 декември отпада изискването за PCR-тест, но остава това за направен антигенен тест.

"Антигенният тест вече е приравнен към PCR-а, нужно е дарителите да носят документи, че имат такъв - от лицензирана лаборатория или лечебно заведение. За всички, които желаят да дарят кръв за плазма, има осигурен коридор и те минават с предимство пред останалите кръводарители. Всеки, който има PCR, или антигенен тест и са минали 40 дни от него, е добре дошъл в отделението", съобщиха още от болницата в града.

"Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в Стара Загора, където от нея се произвежда и плазмата, казаха от лекари от отделението по Трансфузионна хематология в Бургас", допълниха от УМБАЛ.

В Центъра по Трансфузионна хематология в Стара Загора разполагат с апарати за плазмофереза, там е най-близкото място бургазлии да дарят директно плазма, ако не желаят да дават кръв или искат да станат дарители на плазма повече от веднъж в кратки срокове.

По информация на центъра обаче интересът от бургазлии да идват на място бил доста по-слаб в сравнение с жителите на Сливен, които били доста по-активни, обясниха от болницата в морския град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase