Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и инвестиции в иновации за периода от 2021 г. до 2027 г. ще бъде с общ бюджет от 95 милиарда евро. Основните промени за новия програмен период настъпват в стълб две и три от структурата на програмата, а на 18 декември е било решено за стълб едно, където са инвестициите във фундаментални науки, да бъдат заделени 25 млрд.евро. Това заяви доц. Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

 По думите на госта първите конкурси по новата програма, която влиза в сила от януари 2021 г.,  могат да се очакват след април.

"Амбицията на Европа да се превърне в световен лидер в иновациите и науката, като коронавирусът спомогна много за увеличаването на вниманието на обществото към учените“.

Евгениев заяви, че се планира около 3% от БВП на Европейския съюз да бъдат отделени за научна дейност.

„Към момента са заделени 2,18% и това ни прави изоставащи от Корея, Япония и САЩ а веднага след нас се нарежда Китай“, каза гостът.

"В Европа се забелязва значително иновационното разделение между Изтока и Запада.  „Хоризонт Европа“ се опитва да запълни тази пропаст“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Много важно перо е бюджетът за т.нар разширяващи държави, сред които е и България, коментира Евгениев.

Гостът заяви, че сега за страната ни е много важно повишаването на експертизата на национално ниво и увеличаване на капацитета за работа по проекти. Евгениев даде примери за възможни проекти в България и акцентира на ролята на местните иновационни лидери.

Сред възможните проекти, които доц. Евгени Евгениев изброи, са вече обявеното изграждането на парк за мехатроника и чисти технологии в Габрово; в Бургас и Русе могат да бъдат изградени дигитални хъбове; Варна може да заложи на медицината, информационните технологии и креативната индустрия; Стара Загора може да търси успех в изграждането на биотехнологичен център, а Пловдив има силен център за аграрни научни изследвания.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 години

новите епизоди на прасета в космоса вече и по кината! Сега като гледам колко мними доценти и професори се изредиха си представям как от селските кръчми ще излезе научната мисъл на БГ за да вземе някой лев...

15

...

преди 3 години

Всичко много хубаво, но всички знаем как ще се раздават европейските пари в БГ. Става с кандидатстване по програми, от които одобряват само "наши" хора. Другите дето всъщност могат нещо да правят като вятъра или да ходят на запад. В крайна сметка ще се похарчат и резултата ще е като на Бойко магистралите. Бездънна каца и малко полза.

14

Аууу..

преди 3 години

Сложна и неразбираема поредица от думи, дето само доценти и чиновници разбират... А всичко е от просто по-просто! Започва се с най-малките. Да имат достъп до новости и да им стане интересно. Като например клубове по роботика, химия, медицина и т.н. Да е достъпно или безплатно за всички. След 15г има знаещи хора, а не безработни семкаджии, фенове на Азис/...някой друг. Иначе може да измислят някой кючек" Иновация" например

fallback