Снимка: БГНЕС

Най-разпространените цитрусови плодове по това време на годината като портокали, мандарини и лимони са с високи нива на пестициди и един забранен химикал. Това показва лабораторен анализ в една от пробите, съобщава bTV.

Оказва се, че в портокалите с произход Турция, които бяха тествани, се откриват два инсектицида над допустимите стойности. Не само това - един от химикалите е забранен от 6 ноември насам.

Цитрусите са сред най-купуваните плодове около Коледа и Нова година. Пазарът изобилства от стока, но три вида бе тествана за пестициди в лаборатория на Агенцията по безопасност на храните.

Всяка проба получава уникален код, с който влиза за изпитание. В импровизираната потребителска кошница влизат турски лимони, турски портокали и гръцки мандарини.

Върху опаковката на мандарините има етикет, на който са посочени използваните химикали. Има и предупреждение за потребителите, че кората им не се консумира.

"При тестваните портокали имаме осем броя активни вещества. Два инсектициди са над допустимите стойности, като един от тях е забранен за употреба", поясни инж. Елка Темелчева.

Тя обясни, че всички химикали са опасни, особено активните бази на пестицидите, които са канцерогенни.
При лимоните и мандарините не са открити превишения на допустимите стойности.

След излизането на лабораторните резултати от лабораторията са се обърнали към Агенцията по контрол на храните. Техни инспектори са посетили търговския обект за проверка. Предстои повторно тестване на същата партида плодове.

Само за месеците октомври и ноември на граничен контрол са спрени 484 262 кг мандарини с произход Турция, които не отговарят на изискванията. За лимоните цифрата за ноември е 30 600 кг, а за портокалите - 115 866 кг.

Инж. Темелчева съветва хората да спазват строга хигиена преди консумирането на цитрусови плодове. Изследваните портокали, които дадоха високи нива на пестициди, имат добър търговски вид. Темелчева каза, че плодовете е добре да се измиват обилнос топла вода, но не с вряла, за да премахнем останките от химикали по кората.

След обелване е добре да измием и ръцете си, за да не прехвърлим останки от пестициди върху самия плод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase