Снимка: БГНЕС, архив

Най-голямата някога белодробна болница у нас, която от близо 5 години тъне в разруха, отново е обявена за продажба, става ясно от обява на Частния съдебен изпълнител.

Началната тръжна цена на сградата на болницата е 417 600 лв.

Още по темата
Сумата е под данъчната оценка на имота, който е с разгърната застроена площ от 15 220 кв м, и се намира на територията на 58 дка.

Обявата е пусната на 16 декември, като документите за участие и депозит се приемат от 25 януари до 25 февруари 2021 година

Търгът е обявен в полза на главния взискател, електропреносното дружество ЕVN, което си търси 130 000 лв с лихвите. Обявеното в ликвидация дружество „Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатични заболявания“ ЕООД  дължи общо 1,6 млн лв към персонал и доставчици на лекарства, консумативи  и др., съобщава "Монитор".

Специализирана болница за белодробни болести в Радунци е разположена сред зелените склонове на южната част на Тревненска Стара планина на 670 метра надморска височина. Мястото за построяването на болницата е избрано от лекари и учени, които след 20 месечно проучване установяват, че това място в Стара планина е с изключително чист въздух и това е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

В крайна сметка централният болничен корпус е с разгърната застроена площ от 15 220 к.в м. На 4-те етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др. Имало е дори кино-салон, сцена и гримьорни и богата библиотека. Около болницата се появяват и няколко блокчета, в които са живели медиците, дошли в Радунци от цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase