Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, съобщава "Монитор".

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Готин

преди 3 години

Намаленото потребление води до намалено производство. Намаленото производство води до повишение на цените. Повишението на цените води до инфлация. Инфлацията води до глад. Гласът води към селото и земите. Земите и селските имотите ще поскъпват заради търсенето на прехрана. Гласът и инфлацията ще доведат, или войни, или робство.

72

Готин

преди 3 години

Ако забелязвате, в целият свят цените на имотите се увеличават, а продажбите намаляват осезателно. Настоящата дефлация ще бъде компенсирана с безумна хиперинфлация на долари и евро. Печатането (под претекст корона-криза) ще унищожи настоящата финансова система. На път е създаването на общонационална виртуална валута и Китай вече е ,,в час,,!

71

До 73

преди 3 години

По принцип си абсолютно прав! Само че "хеликоптерните пари" са вече факт от доста време насам. Проблемът е, че те се наливат директно на борсите, затова и гоним рекордни стойности на индексите. Това обаче не компенсира безработицата, огромното свиване на потреблението и бизнес секторите, които са тотал щета в резултат на пандемията. Съвсем скоро, ужасно много хора ще се събудят една сутрин и ще осъзнаят, че всичките им "инвестиции" буквално са се изпарили на борсите и са останали бездомници.

fallback