fallback
 
Ново огнище на коронавируса е регистрирано у нас. 68 от общо 200 души от Дома за хора с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро са дали положителни проби за вируса. 
 
След като преди седмица в Дома почина санитар, заразен с COVID-19, там започна да се извършва масово тестване. В петък стана ясно, че 50 души от обитателите на дома и 17 служители са с положителен PCR тест.
 
"Петима от тях са с грипоподобни симптоми, което се изразява в температура 37,5. Нямам тежки случаи, хората са обгрижвани от персонала. Нямам затруднения с персонала", каза пред Bulgaria ON AIR управителят на Дом за лица с умствена изостаналост Любчо Марков.
 
Медицинската сестра Светла Христова от петък не се е прибирала в дома си, тъй като е поставена под карантина.
 
"От сектор на сектор, почиствам си очилата , шлема...", сподели жената.
 
Санитарят Хюсеин Мустафа също е дал положителен PCR тест. 
 
"От петък не сме излизали, днес ни е пети ден, много ни е тежко, трудно ни е, понякога ни се плаче даже. Но добре че сестра Сърнева ни беше като психотерапевт", откровен е Мустафа. 
 
Днес в двора на детската градина в селото бяха поставени фургони. В тях ще бъде изолиран персоналът, докато приключи карантината в Дома. 
 
"Тези хора са герои, защото работят с хора със специфични потребности. Няма как да им обясним да ходят с маски, няма как да им обясним да не излизат. Това е едно голямо напрежение и в крайна сметка на тези хора след един-два дни дежурство трябва да им осигурим нормален начин на почивка", коментира кметът на Камено Жельо Вардунски.
 
Местните обаче са притеснени, че контактни с болни от COVID-19 ще бъдат настанени в детската градина в центъра на селото. Общо 6 фургона ще бъдат поставени в двора на детската градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

Прави са хората от селото. Така не се прави при заразна болест.

5

Само питам

преди 3 години

Тизи, които ще бъдат приместени вътрешни ли са, защото на стълба пише забранено за външни лица?

4

мнение

преди 3 години

Много ми е интересно на какво се дължи егоизма и егоцентризма при не малка част от нашето население! Просто питам!Уж са широко скроени личности, а де факто, в дущите им кипи класcически егоизъм.Ама те изпитвали страх от болни хора от covid-19...... да, ама аз се страхувам от егоистични хора които мислят изключително за своята кожа и за своето тяло ..!... жалки и нещастни хорица, които не са в състояние да излязат от своето село, камо ли да достигнат до околийския град ...

fallback