fallback
 
Поредна жертва на здравната система. Този път случаят е от Пловдив. След като е приет с инсулт в болница "Свети Георги", възрастен мъж, който е и бивш лекар, е изписан с висока температура и кашлица. Според близките му той е бил заразен с коронавирус в болницата. Седмица след изписването мъжът губи живота си.
 
На 21 октомври бащата на Ася Георгиева е бил приет в болницата и е стабилизиран. Лекарите уверяват семейството, че е контактен. Още преди да бъде изписан обаче, 88-годишният мъж вдига висока температура. Това Ася не разбира по каналния ред.
 
"Той е бил покачил температура около 37 градуса. Казаха ми да не се безпокоя, че се касае за инфекция и че няма повод за притеснение", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.
 
Още тогава Ася настоява да му се направи тест за коронавирус. От болницата обаче отказват с аргумента, че баща й няма симптоми за вируса. Самата тя е убедена, че преди да влезе в болницата той не е бил заразен. 
 
"Не имал данни за вирусна инфекция. Той е спазвал сериозна превенция и хигиена, всичко се измиваше, почистваше", категорична е Ася.
 
В деня на изписването семейството е принудено да купи термометър, защото в болницата нямат, а възрастният мъж кашля. Отново им е отказано да бъде направен тест за коронавирус. 
 
"Попитах веднага имаше ли други кашлящи. Да, има. Наложи се да се върнем в отделението, за да споделим, че той е с висока температура. Да не говорим, че при приема на пациент не се прави тест. И шансът да попадне болен пациент е доста голям", споделя още дъщерята на починалия мъж. 
 
Вече в дома си в Пловдив, състоянието на д-р Петър Георгиев, който повече от 4 десетилетия е работил в структурата на регионалната здравна инспекция в отдел "Здравна просвета", се влошава. Семейството вика частна лаборатория да му направи тест, който се оказва положителен. Личният лекар дава напътствия по телефона.
 
"Общото му лечение беше забавено с четири дни и половина", смята Ася. 
 
Жената вика линейка, която не идва, защото баща й нямал задух. Вика Бърза помощ пак - ден преди мъжът да почине. Измерват сатурацията му, която е висока и пак не го взимат. Влошава се за пореден път, а Ася отново вика Спешна помощ и отново изследването показва висока сатурация. 
 
А когато го качват в линейката, ново измерване показва друго. Установено е, че кислородната сатурация е 50, а не 98. 
 
Ася е категорична, че изписването на домашно лечение на човек с прекаран инсулт и с коронавирус е недопустимо. Докато се грижи за баща си, жената също се заразява с коронавирус. 
 
"Това нямаше да се случи, ако бяха предприети навременни действия", казва Ася Георгиева. 
 
От болницата съобщиха, че в момента тече проверка по случая и когато има резултат, той ще бъде съобщен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 3 години

До къде докарахте народа. Да се крият, да отказват "тестове". Защото ще дойде чичко полицай да те заключи дома ако не глоби затвори и т.н. Да ти и "болестта" ако ще идва полицай да ме пази. Добре дошли във ФАШИСТКА България

68

Анонимен

преди 3 години

Не мога да повярвам един луд пожарникар ,какво направи с ната родина !?

67

Анонимен

преди 3 години

Очевадно е кои са важните хора в държавата-политиците,футболистите ,полицаите и военните.Затова за тях има ВМА,МВР и правителствена болници.За всички нас останали има някакви жалки подобия на болници,фургони и гробища! И не се лъжете,че има някаква разлика между ГЕРБ , БСП и другите партии.Всички те произхождат от БКП.Всички до една партии са отрочета на БКП!

fallback