Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В Русе вече ще може да се дарява кръв за извличане на плазма за лечение на болни с COVID-19. Всеки, който е преболедувал коронавируса, може да се обади в отделението по Траснсфузионна хематология в Университетска болница "Канев", за да разбере кога може да дари.

В отделението по Траснсфузионна хематология са започнали набирането на доброволци, които искат да дарят кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. Вече са получили няколко запитвания при какви условия могат да го направят.

Oще по темата

 Според д-р Биляна Цветанова – началник на отделение Трансфузионна хематолоия, хората е нужно да имат документ. Това е изискване на центъра в Плевен, PCR-тест документиран, т.е. на хартия, въпреки че и в системата виждаме, че има резултат от PCR. Да са минали 40 дни от този PCR, да нямат симптоми в момента.

Антителата в кръвната плазма се изследват в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен.

Доброволците трябва да се обаждат предварително в Кръвния център в Русе, за да им бъде определен ден и час. Причината е, че кръвта трябва да бъде транспортирана до центъра в Плевен в същия ден.

Може да се дарява и за конкретен човек, но не е сигурно, че доброволецът ще има антитела в кръвта си. Лекарите смятат, че рано или късно ще се започне и търговия с кръвна плазма.

"В сайтовете, които наблюдавам, има хора, които обявят, че ще кръводарят плазма в еди-кой си център и търсят на кого да я подарят. Сега това подаряване …Всеки може да си направи някакви изводи. Разбира се, не можем да обидим хората, които са повечето с чисти намерения, но когато има повишено търсене, а има малко предлагане, предполагам, че ще се появи такъв проблем.", отбелязва д-р Цветанова.

В Русе лекарите вече имат опит с преливане на реконвалесцентна плазма. През ноември с нея са лекувани десетина души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Нещастници

преди 3 години

От 28 областни града може в 5! Герб са българоубийци!

2

Анонимен

преди 3 години

Даряване може само за определен човек ,роднина,приятел ,иначе държавата е нужно да заплаща кръвта ,щом лаборатории вземат 100 лв за тест ,така ще се плаща к плазмата ,до колкото знам плащали само пътят !

1

ммм ..!

преди 3 години

Това даряване ми звучи като даряването на земеделска земя, например на кооперацията от сестра ми, защото земята не е разделена.Тя не може да продаде земята, няма правно основание. Първо трябва да я предложи на нас другите роднини, но тя е инат и иска да ни накаже ..!Уж я дарява ...Та даряването на плазма ... ще протече също в руслото на паричния поток ...В това съм дълбоко уверен ...

fallback