Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

В София започна инициатива за изграждането на паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън заради заслугите му за запазване на териториалната цялост на България след края на Първата световна война. 76-годишният Тодор Опрев от силистренското село Добротица първи е увековечил Уилсън с паметник в двора на къщата си.

"Реших, че след като той е направил всичко това за България, а няма ни паметна плоча, ни паметник направен - да направя паметник. И тъй като знам, че ще има затруднения, ако го правя на друго място, реших да го направя в нашия двор, в нашето имение", разказа предприемачът Тодор Опрев пред Bulgaria ON AIR.

Разговаря с различни майстори на камъка и накрая се спира на двама – скулптор и каменоделец. Работата започва още през миналата година – на 100-годишнината от Ньойския договор, а на 23 август тази година паметникът е открит.

"Накрая на август се събрахме семейството, дъщерите, внуците и зетьовете и няколко приятели и тука открихме паметника. И вече аз бях спокоен, че България, и по-точно в нас, има един паметник на признателност на Удроу Уилсън, който е спасил България на практика от тези решения на Великите сили и на нашите съседи", каза Тодор Опрев.

"Наистина това му беше мечта, аз се радвам, че той си е сбъдна и бих искала да има още мечти. Много хора, които са идвали, не са чували за този президент и нашата идея беше наистина посетителите – било туристи, било хора от околностите - да научат за него и така да бъде популярен", обясни дъщерята на Тодор - Гергана Георгиева.

Добруджанецът не мисли да спира дотук с почитта към героите.

"Например съм си мислел за Георги Раковски, но само съм си го мислел. Ако съм жив, може би ще стане", казва Тодор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 88Същото прави за нас другаря Сталин,но умишлено си мълчите,и не хвалите диктатора. Без него до Пловдив губим всичко.

86

Турцшя

преди 3 години

Никога не ни е нападала след т.н. овобождени Даже сме били съюзници през ПСВ......нападат ни само московците!!!!!!

85

Анонимен

преди 3 години

кой ни познава за живи? - Само нашата майка Турция!

fallback