Снимка: БГНЕС
fallback
Децата от социалните домове в Стара Загора са притеснени след известие, че предстои закриването на домовете до края на годината, съобщи bTV.
 
Възпитаниците там са разтревожени, че ще бъдат разделени и не знаят къде ще бъдат преместени. 
 
Амбитуриентите ще имат възможност да останат в града до завършването си, но другите деца ще бъдат разпределени в Хасково и Бургас, където има преходни жилища или центрове от семеен тип. 
 
За случая разказа Павлина Делчева, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора.
 
"Това е национална стратегия за деинституционализация на домовете за деца без родителска грижа. ОТ 5 години всички, които са в тях, трябва да са в центрове за настаняване от семеен тип", коментира тя.
 
От дома "Теофано Попова" казват, че децата все още дори не знаят къде ще отидат, което ги стресира още повече.
 
Делчева обясни, че това не е така и те от години са наясно, че това ще се случи и е нормално да са разтревожени. "Всички деца са така при промяна", допълни още тя. 
 
Павлина Делчева допълни, че преходните жилища целят да подготвят децата за живота и да получат професионална помощ. 
 
Зам.-кметът на града призова абитуриентите да останат в града до края на учебната година, защото по правилник няма как да се местят в друго училище преди края на срока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

???

преди 3 години

Центровете от семеен тип в гетата ли са?

3

Анонимен

преди 3 години

Аз съм дете от домовете който ще затварят това е голям шок за нас ние сме свикнали тука ние не сме чували с картофи да на местят кадето им скимни ние сме хора имаме чувства израснали ли сме в този дом имаме приятели,семейство, ние сме като братя и сестри а нашите възпитатели са ни като майки и бащи те на толкова много са на научили а и възпитателите те остават без работа кво ще правят абе хора да бъдем по човечности....😔😔

2

Анонимен

преди 3 години

Занаята ще ги нахрани,дайте им обучение и някакви професии в ръцете,както и жилища!

fallback