Така изглеждат пясъчните диги на плажа в Созопол; Снимка: БГНЕС

Жителите на община Созопол недоволстват срещу изграждането на защитни диги на плажа. За втора поредна година те настояват ивицата да остане в натуралния си вид. Затова десетки граждани от стария град се събраха на мълчалив протест на плажа, за да изкажат недоволоството си срещу концесионера.

Само преди няколко дни стопанинът на плажа започна изграждането на пясъчни диги, които да запазят плажната ивица през зимния сезон. Местните обаче са категорични, че не приемат твърдението, че работата на багерите не включва изкопни работи и не се изравя пясък. Те са събрали и подписка, с участието на над 900 жители.

Кметът на община Созопол заяви пред Нова тв, че е разпоредил писмено на концесионера да спрат всякакви изкопни действия на плажа.

Миналата година по същото време 500 метрова дига от пясък, издигната отново от концесионера на созополския централен плаж, накара жителите да изпратят петиция в знак на протест и да организират подписка.

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова нареди пясъчната дига да бъде премахната и да се възстанови първоначалния вид на плажната ивица. Тя обясни, че концесионерът е нарушил уведомителния режим за изграждането на дигата, освен това съоръжението не е изградено по правилата.

Концесионерът трябваше да плати неустойка в размер на 6900 лева. Министър Ангелкова уточни обаче, че подобни диги пазят пясъчните ивици и тяхното изграждане е важно. Тя призова и за по-голям диалог.

Коментари Напиши коментар

29

Сп€€€нс !?

преди 5 месеца

И от кога купчина пясък спира морето ?

28

Анонимен

преди 5 месеца

Факт е, че заради дигите зимно време централният созополски плаж е по-широк от преди години. В южната си част беше скали и камъни, сега е пясък !

27

Мери

преди 5 месеца

Истината е, че имаш ли пари само в прекрасна Гърция или Турция. Плажове, чисто море без олигарси, мутри и куртизанки, слънце и свобода.
БГ всекидневно я правят уж " модерна" , печелбарска ***.