Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Специализиран кабинет, в които гражданите, след направление от личния лекар, ще бъдат прегледани и консултирани от специалист по инфекциозни болести, започва работа в понеделник - 23 ноември. Кабинетът ще е базиран в един от диагностично-консултативните центрове в града, съобщи Десислава Сутева от общината.

Работното време на кабинета ще бъде в понеделник и сряда от 14,30 до 17,00 часа, а във вторник, четвъртък и петък - от 09,00 до 12,00 часа. В него ще работят инфекционист и лаборант. Наред с прегледа и консултацията със специалист, при нужда пациентите ще бъдат тествани с бърз антигенен тест и ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания и лечение - болнично или домашно. Кабинетът, който ще се намира на бул. "3-ти март", ще има отделен вход, за да се избегне пресичането на различните потоци пациенти.

От Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ информираха, че кабинетът се разкрива във връзка с повишената заболяемост от коронавирусна инфекция в Габровска област. През последното денонощие 119 души са били с потвърдена коронавирусна инфекция, а двама мъже от Севлиево, на 56 и на 81 години, са починали. Повече от седмица броят на заразените с инфекцията в областта надхвърля 100 души за денонощие.

Десислава Сутева информира, че кметът на Габрово - Таня Христова, ще предложи на министъра на образованието и науката, децата, записани в задължителната предучилищна форма в детските градини, да отсъстват по желание на родителя през периода от 23 ноември до 11 декември. Предложението е свързано с усложнената епидемична обстановка в общината, а днес решението е било подкрепено от Областния оперативен щаб, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase