Снимка: БГНЕС
Пламен Жеков създаде система, която в реално време показва в коя болница колко свободни легла има. Тя може да се развие и да прерасне и в национален сайт, в който да се добавят и бъдещите хотели. Жеков е дарил кода на Община Бургас и на здравната инспекция, предаде БНР. 
 
Пламен Жеков е програмист на свободна практика и се занимава със създаването на софтуер от години. Разказва, че една сутрин случайно вижда телевизионен репортаж, в който собственик на частна болница в града призовава за подобна система, която да помогне в организирането на създалия се хаос със свободните легла. Прави софтуера бързо - започнал миналия петък, а в понеделник продуктът вече функционирал:
 
"Изцяло е web базирана. Може да се преглежда от всяко едно мобилно устройство - таблет или компютър. Има един администратор, който създава акаунтите. Той ги разпраща към болниците и следователно те си актуализират информацията. Системата е предадена на община Бургас, която я е предала на Министерството на здравеопазването и, ако те решат, могат да включат и другите общини".
 
Той споделя, че е можел да спечели от системата, но не това е целта му:
 
"В тези трудни времена трябва да помагаме. С пари не се живее. С хора се живее".
 
Системата вече функционира и здравните власти могат да следят къде колко легла има в реално време, за да не се разкарват пациенти по болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase