Снимка: БГНЕС

Екскурзоводите в България излязоха с отворено писмо с искане за финансова подкрепа от държавата, предаде БНТ. В регистъра на Министерството на туризма те наброяват 1400 души.

 "Доста колеги споделиха, че са започнали работа в кол центрове. Най-фрапиращият случай, който чухме последните дни, беше за гид, разпродаващ имуществото си, за да може да живее", коментира дългогодишният екскурзовод Катя Калоянова, като допълни, че през лятото е управбнила професията си едва два пъти в рамките на по три часа.

Припомняме, че заради кризата в сектора и липсата на помощ от държавата, браншовите организации на екскурзоводите у нас обявиха 1 септември за ден за национален протест. Дни преди това вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова им обеща целева помощ в размер на 3 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентноспособност". Два месеца по-късно обаче информация за схемата все още липсва.

"Има ли проект за финансова помощ за екскурзоводите, в какъв срок ще бъде той обявен, какви са критериите, на които трябва да отговарят професионалните гидове, за да получат тази финансова помощ и кога най-скоро ще могат да получат финансиране?", пита председателят на Съюза на екскурзоводите у нас Христина Неделчева.

От бранша обобщиха, че колегите им в чужбина се подпомогнати от правителствата си още от началото на пандемията през март. Те призовават държавата спешно да отпусне еднократна или месечна финансова помощ за всички 1400 екскурзоводи у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase