Снимка: БГНЕС

Все повече пациенти с коронавирус остават без болнично лечение, а линейки ги прехвърлят от болница в болница, където все няма места. Това пишат разтревожени хора в социалните мрежи.

"В  този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Това написа на страницата си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Той поиска нова реорганизация в големите болници като там трябва да бъдат разкрити по 200 легла. В онлайн среща с други министри, Марияна Николова обясни, че хотелите ще осигурят легла при нужда, като такива ще има в цялата страна. Все още, обаче не става ясен въпроса как те ще бъдат използвани, ще има ли лекари там и медицинско оборудване.

Според министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, болниците били в готовност. Той поясни, че всички директори на болници били на среща с него, за да обсъдят новата заповед за обособяване на лечебни заведения само за COVID и за реорганизирането на големите болници.

Ситуацията с коронавируса в страната се усложнява. Млади хора без придружаващи заболявания изгубиха живота си. Други починаха пред болнични заведения без възможност да бъдат приети. Повечето болници вече не могат да приемат пациенти. Има недостиг и на медицински екипи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase