Снимка: БГНЕС
Очаква се с нова заповед на Регионалната здравна инспекция в Бургас да се спрат плановите операции в болниците, но плановият прием ще продължи. Планира се и разширяване на Инфекциозното отделение на областната болница с още 24 легла.
 
"Незаети легла в Covid-отделенията на болниците в Бургаска област все още има", каза пред БНР директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.
 
"Имаме 57 свободни тази сутрин. УМБАЛ "Бургас" разполага с 60 инфекциозни легла".
 
Още 4 лечебни заведения се включват в борбата със заболяването-МБАЛ "Лайф хоспитал", МБАЛ "Д-р Маджуров", "МБАЛ"Сърце и мозък", както и КОЦ-Бургас.
 
В Бургаска област са регистрирани 1600 случая на COVID-19, а в болници са настанени за лечение 128 души.
 
10 души, студенти по медицина и парамедици, се отзоваха на призива на ръководството на Университетската болница за активно лечеие за помощ на медицинските специлисти в инфекциозното отделение
 
Бил им е направен инструктаж, за да започнат работа като доброволци в инфекциозното отделение на бургаската болница. Там целият екип е вече на ръба на силите си.
 
"Решението ми е продиктувано от това да помогна на преуморените си колеги най-вече в инфекциозните отделения, а ние като сестри в трети курс сме най-подходящи за тази работа", разказа Златина Шукеров, която учи за медицинска сестра. 
 
"Готови сме да се сблъскаме с Covid-19, това ще ни е много добре като опит", обясни Андрей Едрев, познат като участник в различни риалити формати.
 
От явилите се на инструктаж за доброволци 3-ма вече са подали документи за работа. Двама са парамедици и ще бъдат назначени в екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.
 
Дали ще има командировани в инфекциозното отделение лекари и медицински сестри от другите отделения, след като в края на миналата седмица ръководствата им поставиха неизпълними условия, за да се отзоват на призива за помощ – въпросът остава.
 
"Вярно -  трудно е за тях, защото те имат притеснения да не пренесат заразата, но от  колегите им от инфекциозните отделения, които работят от март, досега никой не се е заразил – защото спазват мерките.
 
Но страдат като цяло всички отделения в момента, те са по един-двама лекари, някои си подават заявление за напускане, които са в пенсионна възраст. Много е трудно...", посочи още заместник директорът на бургаската болница д-р Светлозар Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase