Снимка: БГНЕС
Жители на смолянския квартал "Устово" организираха подписка срещу безстопанствените кучета, след няколко нападения над хора.
 
Румен Молов е настанен в болница с рани по ръцете, краката и гърба, причинени от уличните кучета.
 
"Аз си вървях с коша и с една лопата, бях си взел боклука и то ме събори на земята. Кучето беше голямо и се пазех колкото можех. Просто се случи, не съм очаквал. Не искаше да ме пусне до последно, въргаляхме се там и се борехме до последно", разказа Румен пред bTV. 
 
В района, къдато работи той, има много безстопанствени кучета.
 
Родители също се оплакват, че децата им са били нападнати от животните.
 
"Кучето беше пресякло от другата страна на улицата и се беше спуснало към него, но благодарение на това, че е бил с колело, не го е ухапало, може би към гумите е посегнало. Много страх, много стрес. Ходя да си го прибирам от училище, за да не го срещне някакво куче", споделя Диана Гайдова, която живее в квартал "Устово".
 
До момента в Община Смолян са внесени близо 500 подписа.
 
От общината са започнали изграждането на приют, в който ще могат да бъдат настанени част от бездомните животни.
 
"До края на месеца ще бъде готов. Там ще ги държим кучетата, ще бъдат предлагани и на хора за осиновяване. Има миграция на животните, то е факт - между различните общини и населени места. В миналото сме имали случаи, когато са ги хващали, не ние общината, а полицията е хващала хора да карат куче от други общини", каза сметът на Смолян Николай Мелемов.
 
Изграждането на приюта ще струва на общината 260 хиляди лева и предвижда да бъдат настанени 60 кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase