Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Всекидневно нараства броя на новозаразените с коронавирус у нас, а много от болничните заведения отбелязват, че не само нямат свободни легла, но и персонал, който да се грижи за пациентите.

"И пари, и легла, и болници ще има, защото е въпрос на организация. Липсата на персонал не е от вчера", заяви пред БНТ д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Oще по темата

По думите му COVID показа тази липса, както и че държавата трябва да се намеси активно в здравеопазването.

Държавата по принцип би трябвало в такива моменти да се намесва. Има и такъв текст в новия проектобюджет за касата, в който държавата може да превежда пари и субсидии при условия, че има необходимост във връзка с COVID-19, изтъкна д-р Кокалов.

"Вноската трябва да се увеличава, но тя е свързана с доходите на населението. Тя е свързана с приходи, които са необходими на държавата. Но няма как, ако не се вдигат доходите, да се вдига вноската, защото това е натоварване за всеки – работодател, работник, служител. Няма как доходите да не нарастват“, подчерта синдикалистът.

Сега всеки отчита, че в здравеопазването – и лекари, и сестри, и друг персонал, е уморен, защото е пренатоварен. В същото време говорихме как трябва да се увеличават доходи, за да има мотивация да не напускат лекари и сестри България, допълни д-р Кокалов.

Той е убеден, че начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени. За съжаление разликите в заплащането не само между София и провинцията, но и в отделните болници на един и същи персонал, са огромни, каза още д-р Иван Кокалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

До ИванНе би ли трябвало управляващите от ГЕРБ (ГЕРБ,МГЕРБ, ЖГЕРБ) и питомците на Шкембе войвода и В.С. да дадат в помощ на лекарите по 10% от състава си поне за срок от 2-3 седмици. А и държавната и общинската администрация са 430 хил.души - и те да се отчетат. Гледам кметицата на София демонстрира медицински познания - и тя в купа.

11

МЕД СЕСТРА

преди 3 години

Има разлика в заплатите на работещите пенсионери и не пенсионерите!А те работят наравно с тях,на същият график и същото натоварване-Пример-Общ.Б-ца Горна оряховица основна заплата на пенсионер-700лв,на не пенсиенер 750 лв.

10

дрина

преди 3 години

Викайте на помощ най-облагодетелстваните в държавата - всеки да помогне както и с каквото може. Започвам с изброяването - футболисти, политици, богати бизнесмени, сред тях и немалко доктори, администрация, и т. н. Като за Априлско въстание е ситуацията, бой по коронавируса до пълна победа!

fallback