Снимка: БГНЕС

Критичната ситуация в Шуменската болница не е преодоляна, въпреки че лечебното заведение има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари.

Над 80 пациенти с доказан коронавирус има в момента в болницата. Сред пациентите има и бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията.

Единственото ни затруднение е откъм персонал - над 50 сестри са ангажирани с обслужване само на ковид пациенти, обясни пред БНТ д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Той обясни, че засега медици от други лечебни заведения не откликват на призива за помощ.

Има обаче колаборация с Варненската болница и четирима пациенти вече са отпътували за лечение там. Това е аварийният ни план, обясни директорът. Нямаме липса на предпазни средства, категоричен е д-р Костов.

Ние сме нещо като "Пирогов" в Шумен, защото сме единствената болница в областта, която приема спешни пациенти, допълни той.

По думите му, има вариант за пренасочване на пациенти с други заболявания към болницата в Нови пазар, но капацитетът на здравното заведение там е малък. Освен това, Шуменската болница приема основно спешни пациенти при които няма вариант за пренасочване към друга болница.

Коментари Напиши коментар

26

ответен удар

преди 2 месеца

До коментар 23. - една - - - не става ли реч за Шумен тука....Не , че Търговище е далеч!!!

25

Икономиста ББ

преди 2 месеца

Раздава пари където му се стори , че ще има най голям чалъм да се похвали ,ама като наистина му потрябват пари ще им празен чувал и пръст у ......а като мине пандемията младите ще си плюят здраво на петите защото на никой не му се ще да връща пари ,данъците ще станат чудовищни ,косвеното дране ще се утрои и така ще се пълни хазната и ще се връща парата ...пенсиите които ги получава ще има да ги пс.....ва....защото парите няма да ги има 1

24

Една

преди 2 месеца

Да командироват доктори от Правителствената болница в Търговище! Без това в София най-много болници има, ще се справят!