Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден скок на новозаразени с коронавирус у нас. Само за последните 24 часа броят достигна почти 1000 души. Специалисти коментираха само преди седмици, че ако са до 500 на ден, здравната система ще издържи, но тази бройка от дни вече е надвишена.

Държавата прави всичко възможно децата да продължат да ходят присъствено на училище. Според специалист, обаче броят на регистрираните с COVID-19 може да расте още повече и да стигнем до 2000 болни на ден, като не се знае дори дали случаите ще спрат до там.

Изчисленията на Щаба показват, че броят на новозаразените ще продължи да се покачва с бързи темпове и през следващите дни и седмици. Това може да доведе до претоварване на здравната система още през ноември, съобщава Нова тв.

На фона на пълните кабинети и хаоса пред тях, математикът на Щаба проф. Николай Витанов обяви – броят на новозаразените ще продължи да расте със същите темпове и следващата седмица. Увеличението на новите случаи тази седмица, спрямо миналата, е 80 процента.

Още по темата

"Не можем да издържим още 2 седмици на 80% покачване. Здравната система, ако продължи така, ще започне да поддава", обясни проф. Витанов. Математическият модел обаче показва именно такава тенденция.

До този момент лабораториите успяват да обработват тестовете. Пред тях обаче продължават традиционните вече опашки.

В Търговище, където има много заболели в инфекциозното отделение има 19 болни, а във Второ вътрешно, което е за лечение на COVID-19, са настанени 31 пациенти. "Имаме капацитет за още 10. От чисто медицинска гледна точка не е редно тези болни да бъдат по много в стая. Засега пациентите в едно помещение са по двама, но ако ситуацията наложи, ще станат повече", обясни директорът на областната болница в Търговище д-р Иван Светулков.

В града от днес ще започне да функционира още едно отделение за прием на инфектирани пациенти. "То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. То ще разполага с 12 легла", допълни Светулков и посочи, че има дефицит на медицински специалисти. "В Инфекциозно отделение работят на щат двама лекари, други двама са командировани. От гледна точка на доброволци – не се отзовава никой", разясни директорът.

Светулков сподели, че има притеснения от това да се стигне до здравна криза в града.

Остане ли благоевградската болница без места за пациенти с коронавирус, има вероятност заразените да бъдат пренасочвани към лечебното заведение в Разлог. Такива идеи се появиха вчера. Лечебното заведение в Гоце Делчев пък получи 10 нови легла.

Според директора на РЗИ – Разлог д-р Татяна Джупанова няма основание за притеснение в града.

"Има достатъчно легла, за да се приемат нови болни. Дали ще идват пациенти от Гоце Делчев, или Благоевград, зависи от ръководството на болницата. Принципно е възможно", обяви Джупанова.

Тя съобщи, че ситуацията в Разлог е спокойна, а на ден има около 3-4 новозаразени. „С тези темпове бихме се справили, ако има наплив на пациенти”, добави Джупанова.

Болницата в Лом е една от двете в област Монтана, която приема пациенти с COVID-19. Заразени там обаче се настаняват и от Видин.

"Имаме настанени 6 пациенти. Днес очакваме поредната вълна от болни, които ще бъдат вероятно от Лом и Монтана. Капацитетът ни е 15 легла. Имаме и триажно отделение. За инфектираните се грижим двама лекари, сестрите са седем, от тях има болни", каза д-р Емил Георгиев.

Той поясни, че болничното заведение има нужда от медицински персонал. "Вече умората започва да ни наляга. Хората се разболяват малко по малко", добави д-р Георгиев.

На фона на притеснителните данни премиерът Борисов обяви от Брюксел, че нови мерки няма да се въвеждат.
Затягането на мерките в част от европейските държави паникьосва останалите страни-членки, твърди премиерът. И определи като закъснял Общият план за действие на Еврокомисията.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари призоваха за повече дисциплина пред кабинетите, тъй като по думите им не само ученици, но и възрастни, ходят и в дните, определени само за прегледи на здрави деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase