Снимка: БГНЕС
Дома за пълнолетни с умствена изостаналост "Качулка" в Сливен се превърна в огнище на COVID-19, след като 54 души от персонала дадоха положителни проби за вируса, предаде bTV.
 
Петя Йовчева, която е една от заразените сестри, заяви, че в дома има 200 потребители няма лекар. За хората там се грижи само един фелдшер, които през почивните дни не идва. Тя твърди, че в заведението не е имало предпазни мерки: "Две маски ни дадоха да ги перем и да ги ползваме. Ръкавици ни дадоха, но те свършиха".
 
Д-р Николай Боскович, гл. инпектор "Контрол на заразените болести" в РЗИ-Сливен, отрече твърденията на Петя Йовчева. Той твърди, че в дома е имало достатъчно предпазни средства, които са били раздадени на персонала и потребителите. Според Боскович разпространението на заразата е причинено от това, че мерките не са спазвани. Направено е предписание след проверка.
 
"Няма нови случаи до момента. От изследването на целия персонал се установиха 42 души положителни, от които 23 са медицински персонал: сестри - 5 и 19 санитарки. Изследвани са контактни потребители на първото лице, което е от 6 октомври болно. От тях излязоха 12 положителни потребители. Всички заразени са под домашна изолация. Имаме само един случай, който е в болнично заведение", обясни Боскович.
 
Той каза още, че в дома е направена пълна дезинфекция.
 
Само една сестра от дома в момента не е заразена с COVID-19 и се грижи за хората там. На нея й помагат санитари. "При тази ситуация, при този персонал, ще се грижат хора, които са с отрицателен PCR тест", допълни Боскович и обясни още, че ако се наложи, ще бъде прехвърлен персонал от други социални и болнични заведения.
 
Пепа Чиликова, която е заместник-кмет на Сливен, заяви, че общинският щаб за контрол на пандемията поддържа постоянен контакт с ръководството на социалното заведение. До този момент не е заявена необходимост от допълнителен персонал, но ако това се наложи, има готовност и да бъде отделен финансов ресурс за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase