Снимка: БГНЕС
Международната организация за защита на животните "Четири лапи" създаде онлайн петиция, с която призовава Европейската комисия да окаже натиск върху българските власти заради лошите условия в зоопарковете у нас, както и да подчертае неспазването на изискванията за лицензирането им. Скандалът с двете лъвчета, родени в зоопарка в Благоевград, които временно сега са настанени във Варна, стана повод за създаването на петицията, предаде БНР.
 
В България има 19-те лицензирани зоопарка, повечето от които са общински. Само два от тях отговарят на международните стандарти, а пет работят без дори да са лицензирани, твърдят от световната организация "Четири лапи":
 
"Голямата част от тях не отговарят на изискванията на европейската директива за зоопарковете и освен това не отговарят на българското законодателство".
 
Магдалена Пенева, ръководител на отдел "Проекти" в организацията, обясни, че лошите условия, в които се отглеждат животните, се дължат най-вече на сериозните компромиси при издаване на лицензи и липсата на контрол от страна на Министерството на околната среда и водите.
 
Двете лъвчета, които се родиха в благоевградския зоопарк и чиито родители са брат и сестра, все още са изложени на риск. Условията и към момента не са променени, което прави невъзможно връщането на лъвчетата, които временно са настанени в зоопарка във Варна:
 
"Това заграждение, в което живеят родителите в момента, все още е под всякакви стандарти".
 
От "Четири лапи" казват, че сигналите им до екоминистерството за задълбочаващите се проблеми в зоопарковете до момента не са дали резултат, затова се обръщат към ЕК:
 
"Очакваме да обърнат внимание на българските власти и да потърсят пътя за правилното прилагане на тази европейска директива".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase