Снимка: "Св. Иван Рилски"
fallback

Откриха обновения и супер модерен Център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщиха от болницата.

"Наличието на такъв център в болницата и на млади професионалисти като доцент Сираков, който, заедно с неговия екип до момента са направили над 1000 подобни процедури, биха могли да създадат един Център за обучение на специалисти по интервенционална неврорентгенологияна територията на болницата със закупуването на фантоми, на които да се обучат други специалисти от страната, за да можем да покрием цяла България с такива центрове за интервенция на мозъчно-съдови заболявания. Това е една изключително сериозна цел, която ще преследваме, и ще търсим варианти да подкрепим екипа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за осъществяването й.

Днес откриваме един нов ангиограф, който е последен писък на техническото развитие в нашата сфера. Горди сме за това, че вече като каним чужденци, за да работим заедно за много трудни случаи, вече нямаме и технологична пречка. Можем да се сравним с всеки един от европейските центрове, извършващи третиране на такъв тип заболявания. Голямото предимство на този апарат е, че има редукция на лъчевото натоварване поне 75%, в сравнения със стария апарат. Да не говорим за качеството на образите, които получаваме. Все пак ние сме интервенционалниневрорентгенолози и за нас образът е много важен.

Нашата голяма цел е да създадем център, за да обучим повече кадри, за да може българският пациент да има достъп до това лечение на повече места. Това е много важно, ако започнем да лекуваме и острия мозъчен инсулт. Там времето е изключително важно. Географското разположение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от всеки край на България навреме. Важно е тази мрежа да се развие, за да лекуваме тези болни. България е на второ място по инвалидизация вследствие на остър мозъчен инсулт. Щастлив съм, че тази инициатива да се обучават млади хора е подкрепена от министерството, както и от ръководството на болницата.

Благодарение на тази апаратура в България могат да получат помощ над 500 пациенти. Годишно в страната ни от мозъчно-съдови заболявания страдат около 650 човека, без да включваме инсултите. От тях 150 загиват моментално. Останалите могат да бъдат спасени, ако бъдат закарани в такъв център, какъвто днес откриваме в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при прерязването на лентата на новата, супер модерна ангиографска зала в болницата. 2,4 млн. лева е инвестицията в инсталираният в лечебното заведениебипланов ангиограф Azurion 7 Biplane.

„Инвестицията е изцяло на Министерство на здравеопазването, за което изказваме огромна благодарност“, обясни изпълнителният директор на болницата д-р Антон Петков.

Целта е да покрием цяла България с такива центрове за интервенция на мозъчно-съдови заболявания. Това е една изключително сериозна цел, която ще преследваме, и ще търсим варианти да подкрепим екипа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за осъществяването й, декларира министърът.

„Нашата мечта е да създадем център, в който да обучим кадри, за да може българският пациент да има достъп до това лечение на повече места. Това е много важно, ако започнем да лекуваме и острия мозъчен инсулт. Там времето е изключително важно. Географското разположение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от различните краища на България навреме. Важно е тази мрежа да се развие, за да лекуваме тези болни. България е на второ място по инвалидизация в следствие на остър мозъчен инсулт. Щастлив съм, че тази инициатива да се обучават млади хора е подкрепена от министерството, както и от ръководството на болницата“. Това обясни на свой ред доц. Станимир Сираков, ръководител на Референтния център по мозъчно съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

С новата придобивка УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага вече с две специално оборудвани ангиографски зали, където, по ендоваскуларен път, (през вена на крака или ръката,) ще се третират най-сложните мозъчно-съдови заболявания в България (мозъчни кръвоизливи, артериовенознималформации, мозъчни аневризми). Общият капацитет на двете зали е около 600 интервенции на година.

Уникалната технология на Philips - Clarity позволява получаване на най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза. Тя е с от 50% до 70% по-малка (измерено спрямо същите системи без тази технология). Тази функционалност е особено полезна при дълги и сложни процедури, където рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава.

Друга полезна функционалност е специализираната програма за анализ на аневризми – AneurysmFlow.  С нея се прави анализ на състоянието на аневризмата, типа на потока, главния съд, преди поставяне на устройство за затваряне – т.нар. флоудивертор. След поставяне на устройството програмата дава прецизен анализ на резултата и количествени стойности за оценка на този резултат.В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година досега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Процедурите, които ще се извършват с новата апаратура, са безплатни за пациентите и се поемат от НЗОК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

браво

преди 3 години

Браво! Там е най - добрият по аневризмите в България.

5

Barovec

преди 3 години

Съгласен с номер 2, бг лекарите са 99% измамници , чисти аматьори, а и нагли отгоре на всичко. Ако се разболеете и ви трябва нещо повече от Джипи, направо бегайте зад граница да се лекувате

4

Анонимен

преди 3 години

Браво вместо да старите жилищата строите такива центрове те ще са необходими сега е вирус и хората истрещтяват особено тези дето слагат тиуа статии и фалшиви новини аммин

fallback