От следващата седмица областите Добрич и Шумен могат да останат без вода заради дългове от 10.5 млн. лева към "Енерго-Про". Започва подготовка по спиране на снабдяването с електроенергия на ВиК Добрич и ВиК Шумен.

Според изпълнителния директор на водното дружество в Добрич това е "извиване на ръце”, но до спиране на водата няма да се стигне.

Старите задължения за Добрич са натрупани от 2007 година насам. Добричкото дружество очаква заем от новосъздадения ВиК холдинг, с който да изплати дълга си.

В Шумен ситуацията е аналогична. А там от години се оплакват от лошото качество на водата. 

В Шумен обявиха бедствено положение в квартал "Мътница" заради режим на водата. То ще продължи седмица, ако се наложи, може да бъде удължено до месец, съобщава Bulgaria ON AIR.

От повече от 4 месеца жителите на квартала получават вода по няколко часа на ден.

"Идва от 5 до 5 и 20 ч. При нас въобще не идва - толкова я пускат само", разказа Иван Иванов.

Обявяването на бедствено положение ще позволи съкращаване на процедурите за избор на изпълнител за възстановяване на дълбокия сондаж, в който участва водопреносната система на "Мътница". Необходими са 370 000 лева, които ще бъдат осигурени чрез българския ВиК холдинг.

"От предварителни разговори с експерти смятам, че за 2 месеца и по-малко проблемът ще бъде решен", увери кметът на Шумен Любомир Христов.

Това не е първият случай на обявено бедствено положение заради безводие в Шуменско. През лятото община Смядово направи същото, за да съкрати процедурите по рехабилитация на довеждащите водопроводи на селата Александрово, Веселиново и Риш.

Коментари Напиши коментар

3

Бен

преди 5 месеца

Тези дружестра защо не са си платили задълженията толкова години а са ги трумали.

2

Анонимен

преди 5 месеца

Хубаво взеха заем. Да го ползват за подмяна на ВиК мрежата. 90% в цялата стана е грохнала. Поне парите ще отидат за нещо много важно.

1

ветеран

преди 5 месеца

Едва след като бъде отсечено последното дърво
Само след като последната река е отровена
Едва след като бъде уловена последната риба
Само тогава ще откриете, че парите не могат да се ядат!