Снимка: БГНЕС
fallback

С близо 20% са намалели нивата на пътния травматизъм в България през последните 10 години, заяви заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева на Шестата годишна конференция "Безопасна пътна инфраструктура". 

Разработена е Стратегията за безопасност на движението на България за периода 2021 - 2030 г.

"Страната ни тръгва от прекалено високи стойности. За пример - в началото на 90-те години, когато по пътищата ни е имало в пъти по-малко автомобили, жертвите са надхвърляли 1500 на година. През годините сме намалили тази цифра близо два пъти, но това продължава да е крайно недостатъчно“, подчерта Тотева.

По думите ѝ е нужно да се постигне устойчивост на резултатите, защото към момента продължава да има месеци с ниски нива на пътния травматизъм и ръст на инцидентите в определени дни или месеци.

Към стратегията ще има тригодишни планове за изпълнение, които да се актуализират ежегодно - за да има постоянен мониторинг на резултатите и да се вземат допълнителни мерки, където това е нужно. "Стратегическите цели са общи, а в действията за постигането им може да даде принос и неправителственият сектор, отделните институции и обществото като цяло", каза още зам.-председателят на агенцията. 

Тя обърна внимание и на инфраструктурата като ключов елемент за повишаване безопасността на движението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Факт

преди 3 години

Колите вече не увеличават броя си,а намаляват в последните няколко години.Което е естествено,при условие,че населението намалява с около 50 000 души годишно в последните 10 години.

6

Щирлиц

преди 3 години

Ууууууууууууууууууууууууууууууууууу.Лъжете най-безсрамно.

5

Анонимен

преди 3 години

Кажете това на някой убит или близките му!Експерти по Калинкознание, Нищоговорене и Нищоправене!

fallback