Снимка: БГНЕС
fallback

Спад до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като Албена и Слънчев бряг.

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

"Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60", каза пред БНТ Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД.

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Целта е да успеят да платят заплати на персонала, на доставчиците и загубата да е по-малка, се надяват от бранша.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус.

Според данни на Института за анализ в туризма спадът на чартърите е около 80% за това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 3 години

Кой ще предпочете нашето море:- мръсни външни тоалетни- скъпи цени- неучтив персонал- от храната после имаш стомашни проблемиМога още да изброявам !

48

Иван

преди 3 години

Е нали българските туристи щяха да спасяват сезона?! Какво стана?Ще спасят, дедовия. Кой трябва да им набие в главите, че летния ни туризъм разчита на руснаци, британци, германци и скандинавци? Туристите за летен сезон 2019г. от ЕС наброяват 3,4млн., а от Русия и Украйна още 1млн. Всички тези туристи имат среден престой минимум 7-10 дни.

47

haha

преди 3 години

До бай ТошеИма ли още такива глупци като тебе ? явно Има.. при бай ти Тоше имаше СИВ и грозните радиа, консерви и *** отиваха само за соц държавите .. изкуствено създадена среда , която няма как да съществува вечено ..бе мееен .. мислете малко с тея глави , стига сте папагалствали

fallback