Снимка: БГНЕС
Делото за атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово" е във финална фаза, пишат от БНР. На 18 юли 2012 година атентатор - камикадзе взриви автобус с израелски туристи. Тогава загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Други близо 40 души бяха ранени.
 
Според обвинителния акт, автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Негови съучастници са ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са на съд задочно, тъй като в момента се издирват с червена бюлетина на Интерпол.
Още по темата
 
Преди седмици в Дупница главният прокурор Иван Гешев обяви, че днес се чакат финални пледоари. Според него:
 
"За никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране "ХИЗБУЛА". България не може да бъде привлечена към наказателна отговорност организация и юридическо лице. Затова към наказателна отговорност са привлечени свързани с тази организация лица, някои ги наричат част от военното крило на ХИЗБУЛА".
 
Няма официална връзка с военното крило на Хизбула в кориците на делото.
 
В началото на процеса съдията от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова отхвърли искането на адвокат на наследниците на загиналите и пострадалите при атентата групировката да бъде конституирана като граждански ответник. А мотивът й беше, че "в обвинителния акт няма посочено нито едно доказателство, че Фарах и Хасан са действали при или по повод изпълнение на задача, възложена им от нея".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase